8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania , ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. W tym roku zainicjowano akcję także w Polsce. Najważniejsze cele programu to: - zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka, - przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację. 8 listopada wszyscy uczniowie klas I-III wzięli udział w Dniu Zdrowego Śniadania w ramach ogólnopolskiej akcji „Śniadanie Daje Moc”. W tym dniu dzieci wspólnie przygotowały i zjadły najważniejszy posiłek dnia-drugie śniadanie. Do jego przygotowania użyto składników zdrowej żywności. Wszyscy próbowali nowych smaków, dowiedzieli się, co lubią na śniadanie inni i dlaczego właściwie śniadanie jest takie ważne w naszym życiu. Było kolorowo, apetycznie i smakowicie.
Organizatorami programu „Śniadanie daje moc”są : Danone, Lubella (należąca do Grupy Maspex Wadowice), marki Biedronka (należąca do Grupy Jeronimo Martins) oraz Instytut Matki i Dziecka.